SPIRIT

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Projekt Mladim se dogaja je namenjen dejavnostim s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2021/22.

Izvajalec je Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije – skrajšano SPIRIT SLOVENIJA, javna agencija in Slovenski podjetniški sklad – krajše SPS.

S projektom želijo na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji podpreti izvajanje dejavnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti. Želijo spodbujati razvoj osebnostnih lastnosti ki so pomembne za podjetnost, ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti, samozavesti,…, oblikovati osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, zagotoviti sodelovanje vseh deležnikov in celotne družbe ter drugo.

V okviru dejavnosti projekta se izvede vikend aktivnosti za spodbujanje razvoja lastne ideje dijakov in učencev ali reševanje izzivov podjetij in organizacij s strani dijakov in učencev, razvoj najperspektivnejših idej in sodelovanje na tekmovanjih, finančna podpora pri razvoju najperspektivnejših idej na obeh nivojih.


Šolsko leto 2023/2024

Na naši šoli je že četrti leto potekal projekt SPIRIT- MLADIM SE DOGAJA. V tem projektu je v šolskem letu 2023/2024 sodelovalo 30 učencev od 7. – 9. razreda. Javna agencija SPIRIT je agencija za krepitev inovativnega podjetništva, kar je ključno za rast produktivnosti in zaposlenosti ter s tem dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Cilj tega projekta je mlade vzpodbuditi k ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti ter razvijanju spretnosti, ki bodo vplivale na njihov nadaljnji osebni in poklicni razvoj.

V okviru tega projekta smo nas je obiskal g. Jan Skok iz Saša inkubator. Tam nastajajo in se razvijajo inovativne podjetniške ideje mladih. Predstavil je delovanje Saša inkubatorja Šaleške doline, kaj vse je potrebno za uspeh podjetja od ustanovitve do povezanosti vseh zaposlenih v podjetju. Predstavil je podjetniške ideje in tudi poslovne uspehe posameznih podjetnikov. Spregovoril je o poslovnem modelu Canvas in o podjetniškem pitchu. Učenci so si že po skupinah ustvarili vizije in delovanje podjetja. Preizkusili pa so se že tudi v predstavitvi.

Zunanji mentorji iz Ernst & Young so pripravili predavanje o finančnem opismenjevanju in o davkih, kjer so učenci na poučen in zanimiv način izvedeli vse o davkih, kdo in zakaj jih plačuje in pomembnost le teh. Država vzame svoj delež, še več pa daje nazaj. Tega se moramo vsi zavedati in že pri najmlajših poudariti problem »sive ekonomije«. Učenci so sami v praktični nalogi preizkusili kako je potrebno denar razporejat.

Vsaka ekipa je izdelala poslovni model CANVAS, ki izhaja iz potreb končnega uporabnika.

Ekipe so predstavile poslovne ideje:

  • Aplikacija za poenostavitev navodil
  • Bralno ravnilo z lupo in lučko
  • Čolniček za ribolov
  • Brisačka za najstnice s toaletnimi pripomočki
  • Kosilnica, ki ob košnji gnoji
  • Besedna sestavljanka za slepe in slabovidne.

SLIKE: Fotografije_JP_mladi_23_24

Šolsko leto 2021/2022

Na naši šoli je že tretje leto potekal projekt SPIRIT- MLADIM SE DOGAJA. V tem projektu je v šolskem letu 2021/2022 sodelovalo 33 učencev od 7. – 9. razreda. Javna agencija SPIRIT je agencija za krepitev inovativnega podjetništva, kar je ključno za rast produktivnosti in zaposlenosti ter s tem dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Cilj tega projekta je mlade vzpodbuditi k ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti ter razvijanju spretnosti, ki bodo vplivale na njihov nadaljnji osebni in poklicni razvoj.

V okviru tega projekta smo obiskali Inkubator Savinjske regije d.o.o. v Celju. Tam nastajajo in se razvijajo inovativne podjetniške ideje mladih. Ga. Saša Lavrič in ga. Iva Virant sta predstavili delovanje Inkubatorja Savinjske regije d.o.o., predstavili kaj vse je potrebno za uspeh podjetja od ustanovitve do povezanosti vseh zaposlenih v podjetju. Predstavili sta tudi poslovni model Canvas. Učenci so si že po skupinah ustvarili vizije in delovanje podjetja. Preizkusili pa so se že tudi v predstavitvi.

V živo smo si lahko ogledali, kako poteka pot od ideje do produkta. Kaj je Kickstarter in vse kar je s tem povezano. Saj se je ravno v času našega obiska »veliko dogajalo«, za kar še enkrat zahvaljujemo ekipi Inkubatorja Savinjske Regije Celje.

Mentorji so pripravili predavanje o davkih, kjer so učenci na poučen in zanimiv način izvedeli vse o davkih, kdo in zakaj jih plačuje in pomembnost le teh. Država vzame svoj delež, še več pa daje nazaj. Tega se moramo vsi zavedati in že pri najmlajših poudariti problem »sive ekonomije«

Vrhunec projekta pa so bile predstavitve skupin, ki so s pomočjo poslovnega modala canvas, predstavile svoj produkt in vizijo trgovanja oz. poslavanja. Pri pitchanju so bili zelo uspešni, inovativni in polni idej, s katerimi bi ustanovili svoje lastno podjetje.

Vsaka ekipa je izdelala poslovni model CANVAS, ki izhaja iz potreb končnega uporabnika.

Ekipa SWEET DREAM je pripravila poslovni model canvas, program športne aktivnosti za vsakogar, s unikatnimi trendovskimi oblačili, obutvijo ter zdravo prehrano.

Ekipa PLANTER je pripravila poslovni model canvas za sajenje rastlin in spomladanskih opravil na vrtu brez bolečin – Sadnik.

Ekipa BTG je pripravila poslovni model canvas za bag to go. Trendovsko torbico, ki je želja vsake ženske. Ogromno namenskih predalnikov, ki omogočajo enostavno shranjevanje velikih in malih damskih stvari.

Ekipa  CABLE ŠRAUF je pripravila poslovni model canvas. Sistem tulcev, ki omogoča spajanje električnih vodnikov ter UTP kablov.

Ekipa FLOX je pripravila poslovni model canvas za nadgradnjo cisterne za gnojevko in na ta način direkten spust po travinju.

Po izboru udeležencev je najboljši produkt in poslovni sistem predstavila ekipa BTG. Strokovna komisija pa za najbolj inovativni produkt izbrala ekipo FLOX.

slike SPIRIT 2021-22

Šolsko leto 2020/2021

Na naši šoli je potekal projekt SPIRIT- MLADIM SE DOGAJA. V tem projektu je v šolskem letu 2020/2021 sodelovalo 30 učencev od 7. – 9. razreda. Javna agencija SPIRIT je agencija za krepitev inovativnega podjetništva, kar je ključno za rast produktivnosti in zaposlenosti ter s tem dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Cilj tega projekta je mlade vzpodbuditi k ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti ter razvijanju spretnosti, ki bodo vplivale na njihov nadaljnji osebni in poklicni razvoj.

V okviru tega projekta smo obiskali Inkubator Savinjske regije d.o.o. v Celju. Tam nastajajo in se razvijajo inovativne podjetniške ideje mladih. Ga. Saša Lavrič in ga. Iva Virant sta predstavili delovanje Inkubatorja Savinjske regije d.o.o., predstavili kaj vse je potrebno za uspeh podjetja od ustanovitve do povezanosti vseh zaposlenih v podjetju. Predstavili sta tudi poslovni model Canvas. Učenci so si že po skupinah ustvarili vizije in delovanje podjetja. Preizkusili pa so se že tudi v predstavitvi.

Mentorji so pripravili predavanje o davkih, kjer so učenci na poučen in zanimiv način izvedeli vse o davkih, kdo in zakaj jih plačuje in pomembnost le teh. Zaradi epidemiološke situacije pa smo odpovedali zunanje izvajalce.

Za konec tega projekta so morali učenci po skupinah predstaviti svoje poslovne modele canvas. Pri pitchanju so bili zelo uspešni, inovativni in polni idej, s katerimi bi ustanovili svoje lastno podjetje.

Vsaka ekipa je izdelala poslovni model CANVAS, ki izhaja iz potreb končnega uporabnika.

Ekipa Slaščičarna Cuker je pripravila poslovni model canvas, slaščice za vsakogar ne glede na prehranske omejitve.

Ekipa Metuljčki je pripravila poslovni model canvas za sajenje rastlin in spomladanskih opravil na vrtu brez bolečin – Sadnik.

Ekipa Lortep je pripravila poslovni model canvas za Maskomat. V času Covid 19 nosimo maske pri stikih z drugimi osebami, v primeru, da jo pozabimo jo lahko kupimo v maskomatu, kjer lahko izbiramo med takšno za enkratno ali večkratno uporabo.

Ekipa Flox je pripravila poslovni model canvas za zaščitno nogavico pri adrenalinskem kolesarjenju.

Ekipa Pingvini je predstavila poslovni model canvas za električno kolo, ki se polni samo na princip dinama, delovni projekt so poimenovali GT1 kolo.

Ekipa U&M sta pripravili poslovni model canvas za predavanja o zaščiti živali. Predavanja bi izvedli glede na potrebe končnega uporabnika v živo ali preko spleta, organizirali bi se v Zavod za pomoč živalim – ZZPŽ.

Ekipa Jabla trgovina je pripravila poslovni model canvas za spletno trgovino, ki se od ostalih razlikuje v tem, da naročeno dostavijo v 24 urah, ne glede na naročen izdelek. Njihov slogan je spletna trgovina vredna zaupanja.

Ekipa Antisquish je pripravila poslovni model canvas za antistresno žogico, ki si jo lahko vsak posameznik prilagodi na svoje potrebe: izbira polnila, zunanjega materiala in dišave.

Ekipe so med sabo glasovale in izbrale zmagovalni poslovni model canvas ekipe Pingvini – kolo GT1.

SLIKE SPIRIT 2020-21


Šolsko leto 2019/2020

Na naši šoli je potekal projekt SPIRIT- MLADIM SE DOGAJA. V tem projektu je sodelovalo 26 učencev od 7. – 9. razreda. Javna agencija SPIRIT je agencija za krepitev inovativnega podjetništva, kar je ključno za rast produktivnosti in zaposlenosti ter s tem dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Cilj tega projekta je mlade vzpodbuditi k ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti ter razvijanju spretnosti, ki bodo vplivale na njihov nadaljnji osebni in poklicni razvoj.

V okviru tega projekta smo najprej obiskali Center Iris v Ljubljani (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana). Tam so učenci spoznali način poučevanja in učenja slepih in slabovidnih. Spoznali so način življenja ljudi z okvaro vida in se tudi preizkusili s hojo z zavezanimi očmi. Pri tem so uporabljali bele palice, katere so namenjene prepoznavanju terena.

Po tej predstavitvi so učenci spoznavali, kaj vse je potrebno za uspeh podjetja, kaj potrebujemo za sam začetek ustanovitve in pomembnost povezanosti vseh zaposlenih v podjetju.

Z že nekaj idejami smo obiskali Inkubator Savinjske regije v Celju. Tam nastajajo in se razvijajo inovativne podjetniške ideje mladih. Učenci so si že po skupinah ustvarili vizije in delovanje podjetja. Preizkusili pa so se že tudi v predstavitvi.

V sklopu tega projekta je na šoli potekalo predavanje z naslovom Davčno opismenjevanje mladih, kjer so učenci na poučen in zanimiv način izvedeli vse o davkih, kdo in zakaj jih plačuje in pomembnost le teh.

Za konec tega projekta so morali učenci po skupinah predstaviti svoje poslovne modele canvas. Pri pitchanju so bili zelo uspešni, inovativni in polni idej, s katerimi bi ustanovili svoje lastno podjetje.

SLIKE SPIRIT 2019-20

Dostopnost