TEHNIŠKI DAN V AVTOMEHANIČNI DELAVNICI AVTO KUK

Učenci osmih in devetih razredov OŠ Loče smo imeli 10. oktobra 2024 tehniški dan. Odpravili smo se v Zreče in Slovenske Konjice, kjer smo si po skupinah ogledali podjetja in spoznali različne poklice. Jaz sem si izbral poklic avtomehanik. Učenci smo skupaj z učiteljico Ines Potočnik odšli v delavnico avtomobilskega servisa Avto Kuk, kjer nam je direktor podjetja, gospod Andrej Kuk, predstavil in pokazal delavnico, kjer se izvajajo različna popravila vozil. Pokazal nam je, kako zamenjati pnevmatiko na njihovem službenem vozilu, kjer smo lahko sodelovali in jo pod njegovimi navodili zamenjali sami. Vozilo je bilo dvignjeno s tal s pomočjo dvigalke. S strojno vijačnico smo s platišča oziroma kolesne plošče odvili vijake, sneli pnevmatiko s platiščem, nato pa smo pnevmatiko nastavili na stroj za premontažo pnevmatike in jo sneli s platišča. Ponovno smo jo nastavili in vrnili na platišče, vse skupaj pa z vijaki pritrdili nazaj na vozilo. Pokazal nam je tudi, kaj je potrebno storiti, če je širina pnevmatike premajhna za platišče. Tudi pri tem opravilu smo lahko sodelovali. Platišče smo postavili na napravo, na platišče pa nastavili pnevmatiko. Napravo, ki deluje z bari, smo nastavili na notranji rob pnevmatike, stisnili smo na ročico in s tem iztisnili zrak v pnevmatiko, ki se je namestila na platišče, nato pa smo jo napolnili na primerno število barov. Pnevmatiko smo napolnili z dvema baroma zraka. G. Andrej nam je povedal, kje najdejo dele za vozila, pokazal nam je dve spletni strani, kjer jih naročajo. Prav tako nam je pokazal, kako ugotoviti napako na vozilu, in sicer je priklopil vozilo na računalnik, kjer se je avtomatsko povezal z vozilom in prikazal, kje bi bila lahko napaka. Na motorju vozila volvo nam je pokazal senzorje motorja, ki imajo funkcijo javljanja napake.

Ob končani predstavitvi in prikazu poklica avtomehanik nas je g. Andrej pogostil z rogljički in sokom in s tem smo zaključili strokovni tehniški dan pri avtomobilskem servisu Avto Kuk. Prijaznemu direktorju Andreju Kuku smo se zahvalili in odšli.

Menim, da je poklic avtomehanika zelo zanimiv, predvsem pa odgovoren in natančen. Potrebnega je ogromno znanja o delovanju vozil in poznavanja delov vozil, ki se zelo razlikujejo, kljub temu da se imenujejo enako. Poklic avtomehanik je zagotovo poklic, katerega prisotnost bo vedno potrebna, saj je vozil na trgu vedno več.

Tai Jug Prijanovič, 8. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost