ČUDOVIT IN POUČEN POPOLDAN V MARIBORU

Sreda, 15. 5. 2024, se je v srca nekaterih učencev zapisala kot dan čudovite izkušnje, saj so se skupaj z mentoricami odpravili na poučen izlet v Maribor.

Nadarjeni so skupaj z ambasadorji projekta Krokus in učenci obvezne vsebine turistične vzgoje obiskali Sinagogo Maribor. Sinagoga je ena najstarejših še ohranjenih v Evropi, saj njeni začetki segajo v 14. stoletje. Učenci so se med obiskom seznanili z bogato zgodovino judovske skupnosti v Mariboru, ki je v srednjem veku igrala pomembno vlogo v gospodarskem in kulturnem življenju mesta. Skozi zanimivo predstavitev in ogled razstave so spoznali tudi številne judovske običaje ter pomembnost ohranjanja kulturne dediščine. Posebej jih je pritegnila zgodba o ponovni oživitvi sinagoge, ki danes služi kot kulturni in izobraževalni center. Ker pa znanja nikoli ni preveč, so učenci turistične vzgoje na kratko predstavili bogato zgodovina našega drugega največjega mesta Maribor. 

Medtem so se učenci izbirne vsebine kmetijstvo odpravili v Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki se nahaja na obrobju mesta, v Pivoli pri Hočah. Vrt, ki se razprostira na več kot 8 hektarjih, ponuja pestro zbirko rastlin iz različnih delov sveta. Učenci so med vodenim ogledom spoznali številne zanimive rastlinske vrste širšega sveta. Vodenje je bilo izjemno poučno, saj so se učenci naučili o pomenu botaničnih vrtov za ohranjanje biotske raznovrstnosti in raziskovalno delo.

Domov so učenci prišli z veliko novega znanja in lepih spominov, ki so jih ustvarili skupaj.

Besedilo: Anja Dacinger, Klara Simrajh

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost