RUMENI ŽAFRANOVNI CVETOVI V SPOMIN ŽRTVAM HOLOKAVSTA NA ŠOLSKEM VRTU

Loče, 26. 10. 2023 – Projekt Krokus se je začel na irsko pobudo leta 2005 in je trenutno razširjen že v dvanajstih evropskih državah, med katerimi je tudi Slovenija. Združenje Holocaust Education Ireland v spomin na milijon in pol judovskih otrok, umrlih v holokavstu med drugo svetovno vojno, in na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnega režima, zagotavlja zainteresiranim šolam čebulice rumenega žafrana. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi pod nacistično oblastjo. Čebulice se sadijo od septembra do novembra in marsikje zacvetijo v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, 27. januarja.

Naloga ambasadorjev je, da ob spremljanju rasti žafranov delijo svoje izkušnje o sodelovanju v projektu z drugimi učenci, prijatelji, sorodniki … Med šolskim letom z mentorico izvajajo vodene aktivnosti (branje predpisane literature, ogled filma in pogovor o vsebini, obisk sinagoge v Mariboru in gledališke predstave v Ljubljani z naslovom Dnevnik Ane Frank) ter poglabljajo znanje in vedenje o holokavstu. Med aktualnimi dogodki v svetu iščejo in kritično vrednotijo genocide 21. stoletja.

V torek, 24. oktobra 2023, smo čebulice rumenega žafrana posadli tudi na šolskem vrtu. Mimoidoči bodo lahko rumene cvetove občudovali od konca meseca januarja naprej.

Mentorica projekta Krokus: Vesna Hmelak, prof. zgodovine

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost