PEŠBUS IN EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Loče, 24. 9. 2021 – V začetku septembra je na Osnovni šoli Loče potekal Pešbus. Pešbus je vrsta spremljave poti v šolo, pri kateri se učenci v šolo odpravijo peš, v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v družbi svojih sošolcev in se v varnem spremstvu odraslih navajajo na samostojno pot in udeležbo v prometu.

Pešbus je potekal od 16. do 22. septembra 2021, od četrtka do srede, v sklopu evropskega tedna mobilnosti.

Sodelujoči pri tem projektu so bili učenci od 1. do 5. razreda in učitelji.

Sodelovalo je 23 otrok, katere smo vprašali za nekaj mnenj:

ERAZEM ZVONAR, 3. A – “Bilo je super, ker sem se lahko med potjo pogovarjal s prijatelji. Ni mi bilo treba čakati, da me nekdo zapelje v šolo. Všeč mi je bilo, da sem bil na svežem zraku, do šole sem se fino prebudil.“

 IZAK ŠROT, 2. B – “Na Pešbusu mi je bilo všeč, da sem lahko hodil peš. Med potjo nam je počila kakšna pnevmatika … *smeh*. Z veseljem bi še hodil.“

 LENART SKERBIŠ, 4. A – “Bilo mi je všeč, da sem se lahko družil s prijatelji. V šolo sem prišel zagret. Všeč mi je bilo tudi zato, ker rad športam in s tem pridobivam kondicijo. Pešbus bi z veseljem še ponovil.“

Pešbus je »peljal« po dveh progah:

  • Prva,  MODRA PROGA, je bila dolga 1,5 km in 20 minut hoje. Imela je tri postaje: Mlače – Vezjakovi, križišče Hajdnik in Avtoodpad Buser.
  • Druga, RUMENA PROGA, je bila dolga 1 km in 7 minut hoje. Tudi ta je imela tri postaje: Industrijsko ulico, parkirišče Komet in Krožno ulico.

Ena izmed učiteljic, ki je sodelovala pri Pešbusu, učiteljica Andreja, je povedala, da je njeno mnenje glede Pešbusa pozitivno, da je hoja zelo sproščujoča ter koristna za zdravje. Z veseljem bi Pešbus izvajala večkrat.

Vsi otroci, tudi tisti, ki se tega »busa« niso mogli udeležiti, so pri likovni umetnosti ustvarjali in 15 učencev OŠ Loče je pripravilo plakate, ki so na razstavi v domačem kraju in na razstavi v Slovenskih Konjicah.

Podporo in material za izvedbo Pešbusa nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Šolski novinarki: Špela Petelinšek in Urška Hohnec, 9. b

dav
dav
dav
dav

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost