JESENSKI ČAS V OPB LOČE

Loče, 26. 11. 2024 – Jesen nam s svojo barvitostjo in darovi ponuja ideje in priložnosti za raznoliko ustvarjanje. Z učenci OPB 1 in OPB 2 smo jesensko vzdušje in toplino prinesli v šolske prostore. Učenci so odtiskovali nabrane jesenske liste, iz pisanega papirja izdelali jesensko drevo in veveričke, ob vhodu pa jih je vsakodnevno pozdravil nasmejani ježek. Brali smo jesenske uganke in zgodbe. Drugošolci so z učiteljico Mašo pripravili razstavo »Dežek, pojdi stran«, saj so jesenski dnevi tudi deževni in megleni. Jesenske uganke so likovno upodobili in zapisali. Težko si zamislimo jesenske dni brez igre z odpadlim listjem. Sprostitev in užitek na dlani, ki nas vedno znova očara.

V podaljšano bivanje skozi leto vključujemo vsebine Zdrave šole. Z različnimi aktivnostmi in praktičnimi delavnicami učence osveščamo in spodbujamo k zdravemu načinu življenja. Oktobra smo obeležili svetovni dan hrane, ki je letošnje leto potekal pod geslom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost. Nihče ne sme biti pozabljen«. Dostop do zadostne in ustrezne hrane je za milijarde ljudi še vedno nedosegljiv, čeprav je hrana osnovna človekova potreba in pravica ter temelj za ohranjanje zdravja in normalnega razvoja. Z učenci smo se pogovarjali o dostopnosti hrane v različnih delih sveta in ob naravnih nesrečah ter o spoštljivem odnosu do hrane. Primere zdrave prehrane so učenci OPB 1 prikazali z različnimi likovnimi tehnikami in razmišljanji o hrani, učenci OPB 2 in OPB 3 so dodali misli o hrani in odnosu do nje. Izdelke smo razstavili v avli in jedilnici šole.

»Spoštovanje do hrane pomeni spoštovanje do življenja, do nas samih, do našega dela.«

(Thomas Keller)

Sl. 6-10

Od 11. do 17. novembra smo se z učenci OPB 1 in OPB 2 pridružili Tednu slovenske hrane, ki smo ga letos v Sloveniji prvič obeležili. Namen tedna je ponovno odkrivanje bogate tradicije slovenskih jedi ter poudariti pomen in prednosti lokalno pridelane hrane s spodbujanjem samooskrbe in slovenskih kmetov. Navdih za ustvarjanje sta nam bila domači med in jabolka. S prvošolci smo iz recikliranega papirja oblikovali jablano. Dodali smo jabolka z narisanimi motivi jablan in narave ter zapise o koristnih učinkih jabolk na zdravje in dobro počutje. V mislih smo imeli lokalna, ekološko pridelana jabolka, ki so zdrava, polnega okusa in hranljiva. Drugošolci so izdelovali čebelice iz tulcev, saj brez njih ne bo življenja in ekološkega ravnovesja v naravi.

Novembra praznujemo svetovni dan prijaznosti, strpnosti in pozdrava. Ti dnevi nas spodbujajo in opomnijo, da z različnimi preprostimi dejanji, s prijaznostjo, naklonjenostjo, s spoštovanjem in spodbudno besedo drug drugemu polepšamo dan ter ustvarimo prijetnejše okolje okoli sebe in med različnimi kulturami. V ta namen smo z učenci OPB 1 in OPB 2 razmišljali, kako in na kakšne načine smo lahko prijazni, strpni in kaj nam prijaznost pomeni ter kako se kaže v vsakodnevnih odnosih. Z risbicami, zapisi misli in vsakodnevnimi dejanji smo »Posadili prijaznost in opazovali, kako raste«. 

mag. Irena Skutnik

Fotografije: Irena Skutnik, Maša Lipovec, Andreja Rečnik, Alenka Ungar Dietinger

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost