POUK MALO DRUGAČE …

V petek, 27. 9. 2024, smo na OŠ Loče izvedli interdisicplinarne ekskurzije, na katerih so učenci od 6. do 9. razreda spoznavali lepote Slovenije. Čeprav se je vreme v začetku dneva držalo bolj kislo, nam to ni pokvarilo pričakovanja in želje po odkrivanju ter učenju izven učilnic.

Šestošolci so obiskali Žičko kartuzijo, kjer so spoznavali njeno zgodovino in način življenja menihov. Gre za nekdanji samostan kartuzijanskega belega reda v dolini Janeza Krstnika. Žička je najstarejša kartuzija v Srednji Evropi. Učenci so bili presenečeni nad iznajdljivostjo in potrpežljivostjo kartuzijanov, ki so del svojega življenja posvetili natančnim prepisom in ustvarjanju novih besedil z vseh področij, od teologije do astronomije, od praktičnih ved pa do književnih stvaritev.

Obiskali so tudi mesto Celje, kjer so si ogledali Arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom v kleti Knežjega dvora, ki je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ«. Njena nema, vendar slikovita govorica jih je povabila, da so se sprehodili med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta.

Sedmošolci so odšli na Koroško. Pot jih je najprej vodila do Legna, kjer so si ogledali cerkev sv. Jurija.  Cerkev v sebi skriva več stavbnih in gradbenih faz, prezidav in obnov. Najstarejši ostanki so iz 9. stoletja, ko naj bi bilo na tem mestu slovansko svetišče. Arheološke najdbe, temelji zidov in posamezni staroslovanski grobovi so predstavljeni pod steklenim tlakom sedanje cerkve.

Pot so nadaljevali do Kotelj, in sicer do Prežihove bajte – spominskega muzeja Prežihovega Voranca. Od tod je mladi Voranc odhajal v svet in se tudi vračal. Tu se je skrival s svojimi somišljeniki med obema svetovnima vojnama in sem so v letih diktature in druge svetovne vojne romale njegove misli.

Sledil pa je še postanek v Hidroelektrarni Fala (kratica HE Fala), ki je ena izmed hidroelektrarn v Sloveniji; leži na reki Dravi. Spada pod podjetje Dravske elektrarne Maribor in je najstarejša hidroelektrarna na slovenskem delu Drave.

Osmošolci so obiskali slovensko prestolnico. Najprej so se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer so odkrivali zgodovino gadu vse od njegovega nastanka. Zgodovina gradu je pestra in osupljiva. Grad je skozi stoletja igral pomembno vlogo in ostal mestni simbol. Igralci so osmošolce popeljali v časovni stroj in jim tako predstavili dogajanje na gradu v preteklosti.

Sledil je obisk Državnega zbora, kjer nas je prijazno sprejel poslanec DZ, g. Bojan Podkrajšek. Ogledali so si prostore DZ, spoznali fresko pred vhodom v parlamentarno dvorano in sedeli na poslanskih stolih v dvorani Državnega sveta.

Devetošolci so obiskali Gorenjsko. Prvi postanek je bil v Kranju, kjer so si ogledali Prešernov muzej in hišo, v kateri je Prešeren bival zadnja leta njegovega življenja. Pot jih je vodila do Prešernovega gaja. Prešernov gaj je park arhitekta Marjana Šorlija in Ruške Ogorevc, ki leži v središču Kranja. Do konca 18. stoletja je bilo mestno pokopališče v Kranju ob farni cerkvi v središču mesta. Šele takrat so posmrtne ostanke Franceta Prešerna prenesli izven mestnega obzidja na malo kranjsko polje, kjer je danes Prešernov gaj.

Pot so zaključili v Radovljici, ki je prestolnica čebelarstva in čokolade. Preseneti s pristnostjo arhitekture in pestrostjo muzejev. Ogledali smo si Linhartov trg na terasi nad reko Savo, ki je kot muzej na prostem. Ohranjene so hiše iz 16., 17. in 18. stoletja. Med njimi je Šivčeva hiša, ki velja za najboljši primer renesančne meščanske arhitekture pri nas. Največja stavba na trgu je Radovljiška graščina z baročno podobno. Na razgledni točki na koncu trga se pa odpira čudovit pogled na dolino reke Save in Julijske Alpe.

Besedilo in fotografije: učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost