SPOZNAVAMO DOMAČI KRAJ

Loče,  12. 6. 2024 – V spomladanskem času smo s prvošolci nadaljevali  projekt Naš domači kraj v okviru Šole sobivanja. V tematskem sklopu Znamenitosti smo raziskovali dvorec Pogled, kulturni spomenik lokalnega  pomena. Navdihnila nas je njegova impozantna lega, starost, velikost, podoba dvorca ter nekdanji pomen in prepoznavnost v širšem okolju. Dvorec Pogled smo si dvakrat ogledali  od blizu in potrdili, da ime dvorca opravičuje svoje ime, saj  se nam je odprl čudovit pogled na Dravinjsko dolino ter bližnje in bolj oddaljene vrhove. Učenci so grad oblikovali iz lego kock, likovno upodobili ter ugotovili, da žal vidno propada in kliče po temeljiti prenovi in novih vsebinah.

Sl. 1(2),4,6,11,13

V sklopu Aktivnosti smo predstavili 21 km dolgo Loško-Zbelovsko planinsko pot, ki pohodnike vodi med kraji in kulturno-naravnimi znamenitostmi  KS Loče in KS Zbelovo. Pot je oblikovalo PD Loče.  Ker je dolžina poti kar lep zalogaj, smo z učenci prehodili krajši  odsek le-te in si ogledali slikovite primere naravne in kulturne dediščine. Izdelali smo zemljevid pohodne poti okoli Loč  s slikovnim prikazom glavnih znamenitosti. Učenci so na krožnih poteh spoznavali razvoj kraja, si ogledali staro trško jedro, pomembne krajevne ustanove in lokalne znamenitosti. Marsikaj so o kraju že vedeli, hkrati pa spoznavali nova dejstva. Daljši pohod okoli Loč je minil v veselem razpoloženju in druženju.

Ob zaključku smo izdelali Knjižnico mojega kraja, v kateri smo združili vse tematske sklope, predstavili glavne zanimivosti naselja Loče ter katere posebnosti kraja bi želeli, da spoznajo tudi drugi otroci in obiskovalci iz različnih koncev Slovenije. Z ogledi in različnimi oblikami aktivnosti so učenci domači kraj predstavili in doživeli celoviteje, skozi njihove oči. Nekaj misli prvošolcev o domačem kraju: »V Ločah je doma veselje. V Ločah je zelo lepo. Ob besedi Loče pomislim na prijateljstvo.«

Znanje, ki so ga učenci pridobili z opazovalno izkušnjo in doživetjih na terenu, ob skupinskem sodelovanju in ustvarjanju, bo bolj trajno in osebno, kot če bi informacijo o domačem kraju le slišali.

Mentorica projekta: mag. Irena Skutnik

Naš kraj Loče pdf

Fotografije: Irena Skutnik, Vlasta Zorc

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost