KO PO KRUHU ZADIŠI …
Naj človek pol sveta obteče,
najboljši kruh doma se speče.
V torek, 5. 3. 2024 smo učenci 7. a- in b-razreda pri predmetu kmetijska dela pekli kruh.
Spoznali smo, da so osnovne sestavine za kruh: moka, tekočina, kvas, sol in dodatki. Naučili smo se, da je zelo pomembno, da moko presejemo pred mešanjem in da je tekočina mlačna. Prav tako je pomembno, da soli ne dodamo v kvasno raztopino.
Predpriprava za peko kruha pomeni, da si pripravimo vse potrebne sestavine, oblečemo predpasnik, spnemo in pokrijemo lase, očistimo delovno površino.
Naredili smo kvasni nastavek, ga dodali v moko in zamesili testo. Testo smo oblikovali v kepo ter ga pokrili z bombažno krpo. Testo smo pustili počivati 20 minut. Nato smo testo ponovno pregnetli, ga dali v pomokani pekač in ga pustili vzhajati še 20 minut. Pečico smo ogreli na 200 o C. Kruh je bil po 20 minutah pečen. Zelo je dišalo.
Ko je bil kruh pečen, smo ga zavili v bombažno krpo, da se je ohladil.
Učenci smo nato kruh pojedli. Bil je zelo okusen.
Tim Novak, 7.a