Narava nas navdihuje

Naše življenje je tesno povezano in soodvisno od narave. V njej najdemo navdih in material za marsikatero ustvarjalno idejo. Ob materinskem dnevu so učenci OPB 1 in OPB 2 mamice presenetili z darili, prepletenimi z naravo, izdelanimi z ljubeznijo in iz srca.

Velikonočni čas smo namenili ustvarjanju, poslušanju in branju velikonočnih zgodbic ter veselemu pričakovanju praznikov. Pri ustvarjanju so se pridružili tudi učenci jutranjega varstva.

22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje. Dan je namenjen ekološkemu ozaveščanju in zaščiti planeta  ter nas hkrati opozarja, da je naš planet ranljiv za naša neodgovorna dejanja. Letošnji je potekal pod geslom: »Vlagajmo v naš planet.«  Okoljske vsebine skozi celo leto vključujemo v različne dejavnosti tudi v podaljšanem bivanju. Ob dnevu Zemlje so učenci ob gledanju poučnih kratkih filmov ter poslušanju ekoloških pravljic spoznavali, kako ranljiv in hkrati raznolik je naš planet, se seznanili z ekološkimi problemi in kaj lahko vsak naredi za čistejše okolje. Učenci so vsebine likovno upodobili in oblikovali Zemljo iz recikliranega papirja. Drugošolci so izdelali Zemljo iz odpadnih zamaškov in s tem pokazali pomen reciklaže. V OPB 1 in OPB 2 so učenci posejali semena in si v lončke razsadili mlade sadike cinij, bazilike in paradižnika, katere lepo negujejo.  

Stik z naravo je za učence zelo dragocen, saj jim omogoča gibalno sprostitev, prosto igro z naravnimi materiali, odkriva naravne zakonitosti življenja in sobivanja na našem planetu, zato je spodbujanje in usmerjanje k ohranjanju narave in biotske raznolikosti še kako pomembno.  

mag. Irena Skutnik

Fotografije:  Nuša Motaln, Monika Goričan Škerget, Irena Skutnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost