Mladi razpravljali o duševnem zdravju otrok na medobčinskem Otroškem parlamentu v Ločah

V torek, 7. 3. 2023, je v Domu kulture Loče potekal medobčinski Otroški parlament na temo duševno zdravje otrok in mladih. Letos smo bili organizatorji OŠ Loče skupaj v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Slovenske Konjice. Udeležili so se ga mladi parlamentarci iz OŠ Vitanje, OŠ Zreče, OŠ Ob Dravinji, OŠ Pod goro in OŠ Loče.

Vse udeležence je najprej pozdravil in nagovoril podžupan Primož Poklič. Poudaril je, da se mu zdi prav, da imajo mladi moč in priložnost vplivati s svojimi idejami in argumenti na skupno prihodnost, predvsem pa da je izbrana tema zelo pereča in je o njej potrebno spregovoriti.

Sledil je kratek kulturni program, nato so se mladi parlamentarci med sabo spoznali in spregovorili o svojem počutju. Po ogledu prispevka, vezanega na izbrano temo, so dobili besedo, kjer so lahko povedali svoje mnenje o preteklih letih, katere stiske so zaznali pri sebi in kako so se počutili v času epidemije.

Sledilo je delo v delavnicah v obliki spletne kavarne, katere cilj je bil osvetliti in raziskati vsebinska vprašanja na temo duševno zdravje otrok in mladih, namen delavnice pa zbrati stališča in sklepe na izbrano temo. Učenci naših šol so bili med delom zelo aktivni in ustvarjalni. Srečanje so zaključili s predstavitvijo dela posamezne skupine in nato še z zaključno pozitivno mislijo, ki bi jo delili z vsemi, ki se znajdejo v kakršni koli stiski. Med srečanjem se je razvila ustvarjalna energija, ki je dala veliko izhodišč za nadaljnje debate, kot tudi konkretne predloge, ki lahko služijo za izboljšanje počutja otrok v šoli, v družini ali širši okolici. Po burni in zanimivi razpravi je sledilo druženje s pogostitvijo.

Zapisali: Katarina Tiršek in Andreja Rečnik, mentorici Otroškega parlamenta

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost