»Zajtrk z mlekom – super dan!«

Loče, 21. 11. 2022 – Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane z osrednjim dogodkom Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Glavni namen dneva je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka (TSZ),  ki je potekal v petek, 18. 11. 2022, je bil »Zajtrk z mlekom – super dan!«

V sklopu TSZ je potekal v šoli tehniško-naravoslovni dan z naslovom »Mi vsi za lepši in boljši jutri«, ki je osrednja nit letošnjega projekta Zdrava šola. Na razredni stopnji, od 1.-5. r, so potekale kratke poučne predstavitve, raznolike praktične in ustvarjalne delavnice z gibalnimi odmori.

Iz lokalnega okolja smo povabili go. Anjo Črešnar, ki je na zelo vabljiv in praktičen način učencem predstavila sodoben način pridelave mleka na njihovi hribovski kmetiji. Na videoposnetku so učenci zavzeto gledali njihov nov robot Lely za molžo, ki jim olajša fizično delo in skrajša čas molže. Poudarila je, da je kvaliteta mleka, ki je pomemben vir beljakovin, mineralov in vitaminov, odvisna od kakovostne paše živali na prostem. Veliko navdušenja in zanimanja je vzbudil improviziran pripomoček za molžo, katerega so z neučakanostjo preizkusili vsi učenci. Val navdušenja in spodbujanja je bil zaključni 1 minutni izziv v spretnostni tekmi molže med razredi.

Učitelj Andrej je kot mentor Čebelarskega krožka v delavnicah učencem razredne stopnje pojasnil pomen čebel za opraševanje in zagotavljanje hrane, ohranjanje narave in njene raznolikosti. Učenci so izvedeli zanimivosti o življenju in organizaciji čebel, pripomočkih za čebelarjenje ter načinih dejavnega ohranjanja okolja v korist čebel in človeštva.

V pekovski delavnici je zadišalo po dobrotah tradicionalnega slovenskega zajtrka. Predstavniki razredne stopnje so z go. Anjo spekli 6 skutinih gibanic z jabolki. Učenci so zavzeto sodelovali pri pripravi gibanic, ki so zelo lepo uspele. Razdelili so jih med učence razredne stopnje, ki so uživali v slastnih in zdravih gibanicah.

V praktičnih delavnicah so učenci 1. triade z učiteljicami posadili semena divjega kostanja v embalažne tetrapake, saj s sajenjem medovitih, avtohtonih rastlin veliko pripomoremo k ohranitvi čebel in okolja.

Osrednja tema delavnic četrtošolcev so bili mlečni izdelki. Učenci so ob praktičnem postopku izdelali skuto in iz nje pripravili raznolike namaze.

Petošolci so, poleg priprave in degustacije raznolikih mlečnih namazov, risali panjske končnice in izdelali čebelnjaka.

V podaljšanem bivanju so učenci ustvarjali na temo čebel, izdelali čebelnjak z risbicami panjskih končnic in risalni plakat Mleko – naša super hrana.

Tehniški dan je na razredni stopnji minil v sproščenem in veselem vzdušju. Učenci so pridobivali praktične veščine, koristna in uporabna znanja s področja zdravega prehranjevanja in vseživljenjskega učenja, medsebojnega sodelovanja in razumevanja.

mag. Irena Skutnik, članica tima Zdrava šola

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost