USTVARJALNOST V OPB LOČE

Branje nam odstira poti v različne svetove, razširja obzorje, nas doživljajsko bogati, spodbuja našo domišljijo, kreativnost. Ob branju knjig o dinozavrih so učenci izvedeli veliko zanimivih podatkov, dobili vpogled v daljno geološko preteklost, se čudili in delali primerjave s sedanjostjo ter dobili navdih za ustvarjanje »Dežela dinozavrov«. Iz kartona so izdelali in prikazali obdobje dinozavrov. Bralno-ustvarjalno kratkočasenje je prineslo veliko veselja in sodelovalnih idej.

Spomnili smo se Junakov iz 3. nadstropja  in obeležili mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Prvošolci so za otroke, ki se soočajo in pogumno premagujejo težko preizkušnjo, poslali srčne želje za čimprejšnjo ozdravitev.

Prihod pomladi občutimo in doživljamo skozi različne dejavnosti  tudi z učenci 1. A. Vsakodnevno izkoristimo sončne žarke za gibanje na prostem in opazujemo spremembe v naravi. Znanilce pomladi smo z ustvarjanjem prenesli tudi v šolske prostore. Izdelovali smo ptice, spomladanske cvetlice. Pred učilnico smo si uredili  »mini lončni  vrt«, kjer smo posadili drevo jasen in spomladanske cvetlice. Hvala Jakobu in Mii za sadike. Skozi leto ga bomo dopolnjevali z zelišči.

V petek, 12. 3. 2021,  smo z učenci 1. a-razreda sodelovali  na prireditvi Gregorjevo v okviru TD Slovenske Konjice ter na ogled postavili naša »gregorčka«. Predhodno so učenci  spoznavali simboliko Gregorjevega, ki ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Povezano je s prihodom pomladi, saj je  po starem julijanskem koledarju  bil 12. marec  prvi pomladni dan. Med ljudmi pa se še ohranja star pregovor, da se ptički na ta dan ženijo. Z navdušenjem, vztrajnostjo, sodelovanjem ter izvirnimi idejami smo se lotili izdelave  »gregorčkov«, ki sta simbolično po vodi odnesla luč, saj se dan daljša.  Razveselili smo se osvojitve  2. mesta  in denarne nagrade 30 €, ki jih bomo porabili za didaktične igre.

Ob 8. marcu  in materinskem dnevu so učenci za mamice izdelali  majhne pozornosti: rožice, voščilnico in srce iz das mase.

Zelo bogat človek je hotel kupiti materino srce. Zanj je ponujal velik kup draguljev. Toda srce ni bilo nikjer naprodaj. Zlatega materinega srca, ki ga dobe vsi otroci zastonj, ni namreč moč kupiti za noben denar.  (neznan avtor)

Irena Skutnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost