PROJEKT SPIRIT – MLADIM SE DOGAJA

Na naši šoli je potekal projekt SPIRIT- MLADIM SE DOGAJA. V tem projektu je v šolskem letu 2020/2021 sodelovalo 30 učencev od 7. do 9. razreda. Javna agencija SPIRIT je agencija za krepitev inovativnega podjetništva, kar je ključno za rast produktivnosti in zaposlenosti ter s tem dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Cilj tega projekta je mlade vzpodbuditi k ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti ter razvijanju spretnosti, ki bodo vplivale na njihov nadaljnji osebni in poklicni razvoj.

Projekt Mladim se dogaja je namenjen dejavnostim s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2020/21.

Izvajalec je Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije – skrajšano SPIRIT SLOVENIJA, javna agencija in Slovenski podjetniški sklad – krajše SPS.

S projektom želijo na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji podpreti izvajanje dejavnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti. Želijo spodbujati razvoj osebnostnih lastnosti ki so pomembne za podjetnost, ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti, samozavest, oblikovati osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, zagotoviti sodelovanje vseh deležnikov in celotne družbe.

V okviru tega projekta smo obiskali Inkubator Savinjske regije d.o.o. v Celju. Tam nastajajo in se razvijajo inovativne podjetniške ideje mladih. Ga. Saša Lavrič in ga. Iva Virant sta predstavili delovanje Inkubatorja Savinjske regije d.o.o. in kaj vse je potrebno za uspeh podjetja od ustanovitve do povezanosti vseh zaposlenih v podjetju. Predstavili sta tudi poslovni model Canvas. Učenci so si že po skupinah ustvarili vizije in delovanje podjetja. Preizkusili pa so se že tudi v predstavitvi.

Mentorji so pripravili predavanje o davkih, kjer so učenci na poučen in zanimiv način izvedeli vse o davkih, kdo in zakaj jih plačuje in pomembnost le-teh. Zaradi epidemiološke situacije pa smo odpovedali zunanje izvajalce.

Ob koncu projekta so morali učenci po skupinah predstaviti svoje poslovne modele canvas. Pri pitchanju so bili zelo uspešni, inovativni in polni idej, s katerimi bi ustanovili svoje lastno podjetje.

Vsaka ekipa je izdelala poslovni model CANVAS, ki izhaja iz potreb končnega uporabnika.

Ekipa Slaščičarna Cuker je pripravila poslovni model canvas, slaščice za vsakogar ne glede na prehranske omejitve.

Ekipa Metuljčki je pripravila poslovni model canvas za sajenje rastlin in spomladanskih opravil na vrtu brez bolečin – Sadnik.

Ekipa Lortep je pripravila poslovni model canvas za Maskomat. V času Covid 19 nosimo maske pri stikih z drugimi osebami, v primeru, da jo pozabimo jo lahko kupimo v maskomatu, kjer lahko izbiramo med takšno za enkratno ali večkratno uporabo.

Ekipa Flox je pripravila poslovni model canvas za zaščitno nogavico pri adrenalinskem kolesarjenju.

Ekipa Pingvini je predstavila poslovni model canvas za električno kolo, ki se polni samo na princip dinama, delovni projekt so poimenovali GT1 kolo.

Ekipa U&M je pripravila poslovni model canvas za predavanja o zaščiti živali. Predavanja bi izvedli glede na potrebe končnega uporabnika v živo ali preko spleta, organizirali bi se v Zavod za pomoč živalim – ZZPŽ.

Ekipa Jabla trgovina je pripravila poslovni model canvas za spletno trgovino, ki se od ostalih razlikuje v tem, da naročeno dostavijo v 24 urah, ne glede na naročen izdelek. Njihov slogan je spletna trgovina vredna zaupanja.

Ekipa Antisquish je pripravila poslovni model canvas za antistresno žogico, ki si jo lahko vsak posameznik prilagodi na svoje potrebe: izbira polnila, zunanjega materiala in dišave.

Ekipe so med sabo glasovale in izbrale zmagovalni poslovni model canvas ekipe Pingvini – kolo GT1.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost