EMANUEL PINTAR IN MARK HLASTEC PREJELA ZLATO PRIZNANJE

Emanuel Pintar in Mark Hlastec sta se z raziskovalno nalogo ELEKTROPOLIRANJE prijavila na razpis Mestne občine Celje, Mladi za Celje. EMANUEL PINTAR je RAZISKOVALNO NALOGO NA REGIJSKEM SREČANJU MLADI ZA CELJE ODLIČNO PREDSTAVIL. Komisija je nalogi dodelila 95 točk in jo tako uvrstila na državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije.

V ponedeljek in torek, 28. in 29. junija 2021, so na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, Šolsko naselje 12, 9000 Murska Sobota, potekali zagovori raziskovalnih nalog 55. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije.

EMANUEL PINTAR in MARK HLASTEC sta tudi tokrat raziskovalno nalogo odlično predstavila in tako prejela ZLATO PRIZNANJE na 55. SREČANJU MLADIH RAZISKOVALCEV SLOVENIJE 2021.

Predstavitev njunega raziskovalnega dela:

V raziskovalni nalogi je bil cilj elektro spolirati ohišje za led lučko iz nerjavečega jekla. V raziskovalni nalogi  smo odkrivali področje elektro poliranja, ki temelji na osnovi elektrolize. S pomočjo elektrolize in pravega elektrolita lahko  z napetostjo in tokom odnašamo snov s predmeta, zaradi česar postane snov gladka. Naredili smo domači elektrolit, s katerim smo poizkusili elektro spolirati baker, železo in nerjavečo kovino. Elektrolit smo najprej naredili  iz kuhinjske soli in destilirane vode, drugič smo elektrolit naredili iz modre galice in destilirane vode. Pri modri galici smo prišli do za nas novega odkritja, saj se nam je na posodi naredil bakreni sloj, ki smo ga lahko odstranili iz posode. Ugotovili smo, da bi z modro galico lahko pobakrili razne kovine, vendar to ni bil naš cilj. Zadnji elektrolit, ki smo ga uporabili, je bil tovarniško izdelan elektrolit za elektro poliranje nerjavečih jekel. Ta industrijski elektrolit je bil od proizvajalca »Brill Bomor«, ki pa ne proizvaja samo elektrolita, temveč tudi elektro polirne stroje. Pri tem elektrolitu pridemo do odličnih rezultatov poliranja nerjaveče kovine in do odlične gladke in svetleče površine.  

Mentorja mladih raziskovalcev:

Mladen Pintar

Urša Ribič Hribernik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost